VÅR-REA! MYGGEN ÄR PÅ INGÅNG!

Guide till att slippa mygg i sommar!

Mygg är för många en av sommarens värsta plågor. Det finns dock en hel del du kan göra för att slippa dem. Vi har samlat allt du behöver veta om myggor. Guiden om mygg går igenom allt från vem myggorna ger sig på, olika sorters myggor och såklart hur du slipper myggplågan.

Visste du detta?

Myggor finns i stort sett alla typer klimat, från arktiska områden till tropikerna, och de kan överleva bistra vintrar såväl som torra perioder.

Beroende på art kan de föröka sig i alla typer av vatten. Honan parar sig endast en gång i sitt liv, detta eftersom hon kan lagra spermier från parningen i säckar i kroppen och sedan befrukta äggen själv vid idealiska tidpunkter och förhållanden. (En hona kan lägga 300 ägg 😧)

Stickmyggan är den mygga som ställer till problem för människor och djur. Den kan vara en plåga som håller dig vaken hela natten, men ännu värre - i många länder sprider den dessutom sjukdomar som kan vara dödliga.

Stickmyggan finns i 49 olika arter i Sverige och delas upp i två huvudgrupper: skogsmyggor och översvämningsmyggor.

Hur väljer myggen sitt byte?

Personens kroppslukt är det som bestämmer myggans offer. Exakt hur och varför är ännu inte kartlagt. Är man berusad av alkohol och därmed får ökad blodtillströmmning i ytliga blodkärl samt utsöndrar mer koldioxid än annars, så är man ett mer attraktivt mål för myggan.

Som tur är finns det både enkla och gratis metoder att slippa mygg.

Förebyggande

Det mest uppenbara men kanske inte det enklaste är att undvika platser där myggen finns, det säkraste sättet att slippa myggbett om du har möjligheten.

Försök att undvika alla typer av vattensamlingar, exempelvis vattendrag, sjöar och dammar, så långt det går.
I skymningen är vanliga myggor mest aktiva och då gör du bäst i att skydda dig extra noga. Översvämningsmyggor är mer aggresiva och attackerar även i solljus mitt på dagen.
Se också över din trädgård och närmiljö. Framför allt måste du se dig om i din omgivning och se till:

Att det inte finns stillastående vatten någonstans på tomten då detta underlättar för myggen att lägga sina ägg. Töm ut allt stående vatten (hängrännor, gamla krukor, fågelbad, skottkärror, gamla bildäck med mer).
Att få bort buskar och sly hjälper också då myggen lättare blåser bort eller i alla fall inte kan gömma sig för fåglar, fladdermöss och andra rovdjur.

Men inte ska man behöva hålla sig borta från vatten och solnedgångar för att kunna njuta av sommaren? Vad finns då att njuta av?

Den enklaste och mest prisvärda lösningen är HappyPatches.

Fäst ett klistermärke på dig själv och du blir myggfri! Även under solnedgången vid sjön. Läs mer om hur HappyPatches fungerar här.

Över 38,000 nöjda kunder
30 dagars öppet köp
Gratis leverans
Support svarar inom 30 minuter; Mån-Fre