VÅR-REA! MYGGEN ÄR PÅ INGÅNG!

Varför får vissa mer myggbett än andra?

Hur kommer det sig att vissa kan klara sig igenom sommaren med knappt ett enda myggbett, medan andra blir bitna flera gånger om? Det som bland annat spelar roll är din andedräkt, din kroppsvärme och din doft för om du slipper undan eller inte.

Allergisk mot myggbett?
De allra flesta som blir bitna av myggor får upphöja, röda prickar som kliar, men för vissa kan reaktionerna bli starkare än så. Att vara överkänslig eller allergisk mot myggbett är idag relativt vanligt och det är inte själva bettet, utan de kemikalier som myggan sprutar in, som man då reagerar på.

Om du upplever starka reaktioner vid myggbett, t.ex. extrem klåda eller att betten sprider sig på egen hand, kan du lida av myggbetts-allergi. Betten kan också bli mycket stora och svullna, samt kännas varma.

Orsak till klåda från myggbett
I samband med att en mygga biter dig sprutar den också in kemikalier genom sitt saliv. Dessa kemikalier säkerställer att ditt blod inte stelnar och att myggan kan suga klart i lugn och ro. Kemikalierna kan snabbt få din kropps immunförsvar att reagera, vilket bidrar till att bettet börjar klia. Vid en allergisk reaktion på myggans saliv blir reaktionen betydligt starkare.

Symptom på myggbett
De vanligaste symptomet på att du har fått ett myggbett är att huden svullnar och blir röd vid området där myggan stuckit. Klådan kan börja direkt och hålla i sig under loppet av några dagar. Det kan vara svårt att avgöra om du har blivit biten av en mygga eller ett knott, eftersom symptom är detsamma.

Många upplever att det är obehagligt att få myggbett nära ögonen eller i ansiktet, men det är inte allvarligare än att bli stucken någon annanstans.

Vad kan jag göra själv?
Det enda du kan göra för att bli av med ett myggbett är att vänta ut det, men under tiden kan du ta till hjälpmedel för att lindra den värsta klådan. Här kan det fungera bra med kylbalsam eller kallt vatten, men även alsolsprit och alsolgel kan ha bra effekt. Fördelen med det sistnämnda är även att alkoholen i alsolspriten eller gelen hjälper bettet att torka ut snabbare.

Behandling vid myggbett
Du behöver inte söka vård om du har blivit stucken av en mygga och upplever en normal reaktion. Om du däremot känner smärta, får svullnad och rodnad som ökar kraftigt kan du vända dig till en vårdcentral. Detta gäller även för den som får en stark reaktion efter att ha fått flera bett samtidigt.

Förebygg sommarens myggbett

Det finns hundratals "hacks" man påstår kunna använda sig av för att hindra myggbett. Även fast vissa definitivt minskar antal myggbett är ansträngningen för att göra detta väldigt otymplig. Allt från att ha på sig rätt kläder till att hålla sig borta från vatten..

Fäst några HappyPatches på dig och njut på riktigt!

Bäst i test sedan 2020 och testad med toppbetyg av Aftonbladet.

Lär mer om HappyPatches här.

Över 38,000 nöjda kunder
30 dagars öppet köp
Gratis leverans
Support svarar inom 30 minuter; Mån-Fre